Podpora elektromobility pro podnikatele

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nedávno zveřejnilo novou výzvu z Národního plánu obnovy (NPO), která má podpořit nákup elektromobilů a výstavbu dobíjecích stanic. Tato iniciativa je součástí snahy udržet krok s rozvojem elektromobility, což je klíčovým úkolem pro české hospodářství. Společně s Národní rozvojovou bankou (NRB) MPO připravilo výzvu, která poskytne podporu v podobě bankovních záruk a finančních příspěvků.

Celková hodnota podpory činí 1,65 miliardy korun na nákup elektromobilů a dalších 300 milionů korun na výstavbu dobíjecích stanic. Tato finanční injekce bude k dispozici pro malé, střední i velké podniky, které mohou podávat žádosti od 1. ledna 2024 do 30. září 2025. Financování výzvy pochází z evropských prostředků prostřednictvím NPO, což je plán zaměřený na obnovu ekonomiky a odstranění dopadů pandemie covid-19.

Cílem této výzvy je podpořit výstavbu dobíjecích stanic a zvýšit podíl alternativních paliv na trhu s vozidly. Iniciativa je v souladu se strategickými dokumenty Evropské unie (EU) a České republiky, včetně Národního akčního plánu čisté mobility a Zelené dohody pro Evropu. Závazek dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050 je klíčovým prvkem této snahy.

Podpora elektromobility zahrnuje nákup osobních a nákladních automobilů na elektrický a vodíkový pohon, stejně jako výstavbu dobíjecích stanic. NRB poskytne bankovní záruku až do výše 70 % jistiny zaručovaného úvěru. Finanční příspěvek může dosáhnout až 200 tisíc korun u osobních automobilů a až 300 tisíc korun u nákladních nebo vodíkových vozidel. Pro výstavbu dobíjecích stanic typu AC může být poskytnut příspěvek až 50 tisíc korun a pro stanice typu DC s výkonem do 40 kilowattů až 100 tisíc korun. Na nákup výkonnějších DC stanic lze získat podporu až 150 tisíc korun. Celková podpora nesmí přesáhnout limity veřejné podpory dle de minimis, která je omezena na 200 tisíc EUR pro jeden podnik v tříletém období.

Autor článku

Potřebujete poradit s výběrem fotovoltaické elektrárny?
Zavolejte nám.

+420 702 105 115

Mohlo by vás také zajímat:

Odešlete nám nezávaznou poptávku