Komunitní sdílení elektřiny: Nová Éra v České Energetice

 

 

Vláda učinila významné rozhodnutí. Nově si budete moci posílat elektřinu vyrobenou na chalupě do bytu třeba v Praze. Sdílet energii z panelů na střeše bytového domu. Kdo všechno může sdílet energii a jak si přečtěte dále.

Principy a druhy komunitního sdílení elektřiny

Nová legislativa přináší několik forem komunitního sdílení elektřiny, které umožňují jednotlivcům i organizacím využívat své vlastní zdroje energie efektivněji a udržitelněji:

  1. Skupina sdílení elektřiny 1 – Energetická Společenství:
    • Tato forma umožňuje vytvářet společenství, kde členové mohou vzájemně sdílet elektřinu. To může být prospěšné například v sídlištích, kde obyvatelé sdílejí zdroje energie ze solárních panelů nebo větrných turbín.
  1. Skupina sdílení elektřiny 2 – Zákazník/Výrobce sám Sobě:
    • Tato forma umožňuje jednotlivcům sdílet elektřinu mezi svými vlastními předávacími místy. To znamená, že člověk může využívat elektřinu vyrobenou na jednom místě i na jiném místě, kde má další spotřebiče.
  1. Skupina sdílení elektřiny 3 – Zákazník/Výrobce jinému Zákazníkovi:
    • Tato forma umožňuje zákazníkům sdílet elektřinu s ostatními zákazníky. To může být prospěšné například pro firmy, které vyrábějí nadbytečnou elektřinu a chtějí ji využít v jiných provozech.
  1. Skupina sdílení elektřiny 4 – Zákazník/Výrobce v rámci HDS:
    • Tato forma je určena pro zákazníky/výrobce, kteří jsou připojeni k distribuční soustavě prostřednictvím jedné společné hlavní domovní pojistkové skříně nebo hlavní domovní kabelové skříně. To umožňuje efektivnější využití distribuční sítě a poskytuje možnost slevy za distribuci elektřiny.

Výhody a budoucnost komunitního sdílení elektřiny

  • Snížení nákladů: Komunitní sdílení elektřiny umožňuje snížit náklady na energii pro jednotlivce i firmy, což může být klíčovým faktorem pro zlepšení finanční situace domácností i podniků.
  • Zvýšení energetické nezávislosti: Možnost využívat vlastní zdroje energie a sdílet je s ostatními členy komunity přispívá k zvýšení energetické nezávislosti a odolnosti vůči cenovým výkyvům na trhu.
  • Podpora ochrany životního prostředí: Komunitní sdílení elektřiny podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie a přispívá k ochraně životního prostředí a snižování emisí skleníkových plynů.

Příklad využití sdílení:

Máte chalupu 60 km od Prahy. Na chalupě máte fotovoltaiku, která vyrábí elektřinu. Když na chalupě nejste můžete si vyrobenou elektřinu posílat do bytu v Praze a snížit tak náklady na spotřebu elektřiny doma. Platíte pouze transakční náklady.

Chcete být připraveni?

Pokud máte zájem připravit se na komunitní sdílení elektřiny a využít výhod nové legislativy, rádi Vám se vším pomůžeme od konzultace nejvýhodnějšího řešení, realizaci až po veškerou administrativu.

  • Poradenství: Pomůžeme Vám porozumět novým zákonům a připravit se na jejich aplikaci ve Vašem prostředí.
  • Technická Podpora: Poskytneme Vám technickou podporu při instalaci nezbytného vybavení pro sdílení elektřiny.
  • Administrativní Podpora: Pomůžeme Vám s administrativními úkoly spojenými s registrací a správou Vašeho energetického společenství.

Komunitní sdílení elektřiny otevírá nové možnosti pro udržitelnější a efektivnější nakládání s energií. Je to nejen ekonomicky výhodné, ale také představuje důležitý krok směrem k udržitelnější energetické budoucnosti České republiky. Budeme rádi, pokud se k nám připojíte na cestě k energetické nezávislosti a udržitelnosti.

Autor článku

Potřebujete poradit s výběrem fotovoltaické elektrárny?
Zavolejte nám.

+420 702 105 115

Mohlo by vás také zajímat:

Odešlete nám nezávaznou poptávku